25 Ιουλίου 2019
Κατηγορίες: Επισκευές κτιρίων.
Οι ιδιοκτήτες κτιρίων γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι μια από τις πιο συνηθισμένες βλάβες στο κτίριό τους είναι η διάβρωση – οξείδωση των οπλισμών. Τη βλάβη αυτή τη συναντάμε πολύ συχνά σε γωνίες προβόλων (μπαλκόνια) που ετοιμάζονται να «ξεκολλήσουν» και να μας πέσουν στο πεζοδρόμιο, σε δοκάρια, σε πλάκες, σε κολώνες, ακόμη και σε τοιχία υπογείου ή στα θεμέλια. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των επισκευών στα σκυροδέματα με βλάβη γίνεται με λάθος τρόπο και τελικά όχι μόνο δεν επισκευάζουμε αλλά με τις άστοχες ενέργειές μας το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αυξήσουμε το ρυθμό διάβρωσης και να μεγαλώσουμε το πρόβλημα.
Αν ρωτήσετε το 99,99% των ιδιοκτητών πώς επισκεύασε το σπίτι του που «είχαν φανεί τα σίδερα» θα σας απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο: «Έφερα ένα μάστορα, έτριψε τα σίδερα που φαίνονταν με συρματόβουρτσα, έβαλε ένα μετατροπέα που κάνει τη σκουριά σίδερο, έβαλε και ένα αναστολέα διάβρωσης και κάλυψε με επισκευαστικό». Και κάπου εδώ αρχίζω να εξηγώ γιατί η κάθε λέξη από την παραπάνω περιγραφή είναι λάθος:
Στην παραπάνω περιγραφή δε βρήκαμε το αίτιο που μας προκάλεσε τη διάβρωση. Το σκουριασμένο σίδερο που «πέταξε» την επικάλυψή του είναι το αποτέλεσμα του μηχανισμού διάβρωσης κι εμείς δεν προσδιορίσαμε το λόγο που σκούριασε το σίδερο. Ένας πολιτικός μηχανικός χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό (χημικούς δείκτες, μετρητές υγρασίας, μετρητές ηλεκτρικής αγωγιμότητας κλπ) θα μπορεί να διαπιστώσει το λόγο και το ρυθμό της διάβρωσης. Συνεπώς αφού αντιμετωπίσαμε μόνο το αποτέλεσμα σημαίνει ότι το αίτιο είναι εκεί και εξακολουθεί να «δουλεύει» – σίγουρα όχι για το καλό της ιδιοκτησίας μας.
Το «τρίψιμο των οπλισμών που φαίνονται» με συρματόβουρτσα γίνεται για να φύγουν «όσα βλέπει η πεθερά». Για να απομακρυνθεί αποτελεσματικά η σκουριά χρειαζόμαστε αμμοβολή και για να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα πρέπει να αποκαλυφθεί ολόκληρο το σίδερο (γύρω – γύρω) και όχι μόνο αυτό που είναι απ’ έξω. Είμαι βέβαιος ότι και στην πλευρά που δε βλέπετε η οξείδωση καλά κρατεί. Συνεπώς πρέπει να φύγει το μπετόν και από την πίσω μεριά του οπλισμού άρα θα χρειαστεί να καθαιρεθεί και τμήμα σκυροδέματος που δεν το έχει σπάσει η σκουριά. Αν δεν αποκαλυφθεί ο οπλισμός σε όλη του την περίμετρο δεν είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα.
Κανένα «μετατροπέα σκουριάς» δεν έχω βρει να γράφει σε τεχνικό του φυλλάδιο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χάλυβα οπλισμένου σκυροδέματος. Αντιθέτως γράφει ότι τον χρησιμοποιούμε για να προστατέψουμε βιομηχανικό εξοπλισμό και μηχανήματα, γεωργικά μηχανήματα, κάγκελα, υδρορροές, μεντεσέδες, περιφράξεις, πόρτες, εξωτερικές κατασκευές, επισκευές πλοίων και ΔΕΝ προστατεύει οπλισμό σκυροδέματος ούτε και η χρήση του αναφέρεται σε κάποιο πρότυπο επισκευής σκυροδέματος με βλάβη. Επίσης βρίσκω πολύ πιθανό να μη μπορεί να αιτιολογήσει ούτε ο μάστορας που το πρότεινε γιατί το έβαλε στα σίδερα της οικοδομής μας. Κι εγώ με τη σειρά μου δε μπορώ να αιτιολογήσω για ποιο λόγο δε ζητείται η συμβουλή ενός πολιτικού μηχανικού πριν χρησιμοποιήσουμε ότι μας πει ο μάστορας.
Ο «αναστολέας διάβρωσης» χρησιμοποιείται για την προστασία των οπλισμών ΑΠΟ τη διάβρωση και όχι για την προστασία τους όταν ήδη έχουμε ενεργή διάβρωση. Παρατηρώ κόσμο να «βάφει τις αναμονές» των σκουριασμένων οπλισμών στις ταράτσες και δεν ξέρω γιατί το κάνουν. Οι οπλισμοί που έχουν ήδη σκουριάσει δεν θα σταματήσουν να σκουριάζουν επειδή τους βάψαμε με κάτι. Θα σταματήσουν να σκουριάζουν αν βρούμε πρώτα το αίτιο που τους κάνει να σκουριάζουν (βλέπε παραπάνω) και αφού προηγηθούν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής τους προστατέψουμε με θυσιαζόμενα ανόδια.
Με το που θα «καλύψουμε με επισκευαστικό» τους οπλισμούς έχουμε δημιουργήσει συνθήκες για να αυξηθεί ο ρυθμός διάβρωσής τους διότι από εκείνη τη στιγμή έχουμε τον οπλισμό εν μέρει καλυμμένο με το παλιό σκυρόδεμα και εν μέρει με το επισκευαστικό άρα έχουμε δημιουργήσει μια διαφορά δυναμικού που κάνει τους οπλισμούς να σκουριάζουν πιο γρήγορα.
Συνεπώς είναι λάθος όλη η μεθοδολογία που συνήθως ακολουθείται για να επισκευάσουμε σκυρόδεμα με βλάβη και η μόνη μας σωτηρία είναι να συμβουλευτούμε πρώτα έναν πολιτικό μηχανικό πριν ξεκινήσουμε να επισκευάζουμε.
Ο πολιτικός μηχανικός είναι εκείνος που χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του και με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού (όργανα και χημικούς δείκτες) θα βρει το αίτιο της διάβρωσης των οπλισμών και το ρυθμό διάβρωσης, θα κρίνει αν οι οπλισμοί λειτουργούν ακόμη ή αν θέλουν αντικατάσταση, θα προτείνει τον τρόπο της ορθής επισκευής του κτιρίου σας και αν χρειαστεί την ενίσχυσή του, θα καθορίσει τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και θα επιβλέψει τον εργολάβο για τη σωστή εκτέλεση των εργασιών και τη σωστή εφαρμογή των μεθόδων.